Bloembollen en zaden
Bij Tuincentrum de Bosrank verkopen wij uiteraard bloembollen! Waarom dat zo logisch is voor ons? Omdat we zelf uit de bollenstreek komen! Met plezier leveren wij in ons tuincentrum in Haaften een aanbod aan kwalitatieve bloembollen, waar we je natuurlijk met veel plezier meer over vertellen.
Bloembollen kopen in Haaften
Bloembollen zijn onder te verdelen in voorjaarsbollen en zomerbollen. Voorjaarsbollen worden geplant in het najaar, in september of oktober. Zomerbollen worden geplant in het voorjaar, zo rond april en mei na de vorstperiode. Hieronder vind je puntsgewijs meer informatie over voorjaarsbollen en zomerbollen:
- Sommige voorjaarsbollen zoals narcissen vermeerderen zichzelf en kunnen in de grond blijven zodat ze volgend jaar weer terug komen. Andere bollen zoals tulpen en hyacinten zijn eenjarig.
- Zomerbollen zoals anemomen, dahlia's en gladiolen zijn eenjarig. Deze kun je na de bloei drogen en bewaren voor het volgende seizoen.
September is de periode waarin we overgaan van de zomer - hopelijk via een mooie nazomer- richting de herfst. Wellicht denk je nog niet meteen aan het voorjaar, maar september is óók de periode om voorjaarsbloeiers te planten. Deze hebben namelijk de vorst van de winter nodig om in het vroege voorjaar tot bloei te komen.
Combineer verschillende voorjaarsbloeiers
Door af te wisselen met bloeiperiodes kun je vanaf het meest prille voorjaar genieten van voorjaarsbloeiers! Combineer bijvoorbeeld de allium met sneeuwklokjes, zodat je in mei geniet van de grote sierlijke bollen van de allium en in januari en februari al verblijd wordt met sneeuwklokjes. Wil je graag een persoonlijk advies om de juiste bollen uit te kiezen? Vraag dan gerust om tips en informatie bij ons in de winkel, dan denken we graag met je mee!
Bloembollen planten in de herfst
September is dé periode om jou voorjaarsbloeiende bolgewassen te planten. Met deze tips helpen we je graag op weg:
- Begin met de vroegst bloeiende bollen, zoals de sneeuwklokjes. Andere bollen zoals narcissen, hyacint, druifhyacint, dwergiris en krokus kun je al planten. Hiervoor geldt namelijk: hoe vroeger je ze plant, hoe vroeger ze bloeien!
- De reden dat je de bloembollen al in september of oktober plant, is omdat deze dan wortels aanmaken voordat de vorst begint. Vervolgens hebben ze juist de koude periode nodig om in het voorjaar tot bloei te komen.
- Sommige soorten verwilderen. Deze kun je dus gewoon in de grond laten zitten en dan komen er het volgende jaar weer nieuwe bloemen. Dit geldt voor bijvoorbeeld sneeuwklokjes en blauwe druifjes.
- Tulpen en hyacinten haal je na de bloei uit de grond, dan kun je deze in het najaar weer opnieuw planten.
Bloembollen poten in het najaar
Een mooie combinatie van voorjaarsbloeiers en vaste planten geeft een speels en kleurrijk effect. Om jouw border op te fleuren kun je de bloembollen uitstrooien tussen de vaste planten en ze gewoon planten waar ze neer komen. Dit natuurlijke effect maakt de border in het voorjaar een stuk fleuriger! Bij het uitkiezen van de bollen kun je dan rekening houden met de bloeitijd en bloeikleur, zodat het de combinaties zijn die bij jouw wensen passen.
Een kleurrijk voorjaar planten in het najaar
Als je bloeiperiodes met elkaar combineert, geniet je al vanaf het vroege voorjaar van mooie kleuren in de tuin. Dit kan maar liefst doorlopen van februari tot juni! Hieronder vind je van een aantal soorten voorjaarsbloeiers wat de bloeiperiodes zijn:
- Sneeuwklokjes: februari en maart
- Krokus: februari en maart
- Blauwe druifjes: maart en april
- Narcissen: maart, april en mei
- Anemonen: april en mei
- Hyacinten: april en mei
- Tulpen: april en mei
- Allium: mei en juni